torstai 3. toukokuuta 2012

Hetki puutarhassa sairastelun lomassa

Kevät flunssa on kaatanut minut vuoteeseen. Niinpä, oliko pakko lähteä moottoripyöräilemään viikonloppuna ja käyttää avokypärää, vaikka umpikypäräkin olisi ollut tarjolla. Itseänipä saan tästä taudista syyttää. Tosin niiskutin ja aivastelin jo viime viikolla ihan riittämiin, että ehkäpä tämä flunssa olisi tullut ilman tuota moottoripyöräilyäkin. Mistä sen tietää, mutta nyt olen vuoteen oma ja täysin tylsistynyt elämääni. Toukokuussa sairastelu on ihan laitonta puuhaa, varsinkin kun ulkona paistaa aurinko, tuulee sopivan leudosti ja pitäisi laittaa pihaa kesäkuntoon eikä telkkarista tule mitään järkevää ohjelmaa ( = puutarhaohjelmia) päiväsaikaan.

Tänään uskaltauduin ulos, hieman raitista ilmaa oli saatava, olen maannut jo puolitoista päivää sängyssä ja tuijottanut vanhoja DVD-elokuvia. Nappasin kameran mukaan.

Lummetulppaani kuunliljapenkistä.

Muscari White Magic Aucheri Grape Hyacinth

Scillaa omenapuiden alla

Scillaa kukkapenkin reunassa sisäänajotiellä


Scillaa sortuneen kivimuurin luona

Valkovuokot aloittevat jo kukintaansa "joutomaalla" jonne istutan kaikkea mahdollista, jolle en muualta löydä tilaa. "Joutomaa" on sisääntulon vieressä, tontin etureunassa tien vieressä, joten ihan vähän kuitenkin katson mitä sinne laitan kasvamaan :)

Raparperit ovat selvinneet jälleen kerran yhdestä talvesta, lumikuormasta ja yli juoksevista pojankoltiaisista.

Viime keväänä löysin kasvimaan reunasta sinne edellissyksynä hukkuneet valkosipulit, pelastin ne kolmeen mustaan saaviin ja ajattelin laittaa ne syksyllä uudestaan maahan, mutta sinne jäivät ja siinä ne nyt kasvavat. Saa nähdä mihin ne unohdan tänä syksynä ja mistä ne ensi keväänä löydän.

Totin takanurkka on oikea aarreaitta. Perinteinen vanhan maatalon kaatopaikka siis. Siellä ovat sulassa sovussa menneiden vuosien metalliroskat ja tämän vuosituhannen ja vuoden olut- ja siideripullot ja tölkit. Sieltä löysimme viime kesänä kasvihuoneen lattiaan ladottuja tiiliä monta kottikärryllistä ja vieläkin niitä siellä on. Sieltä on löytynyt kaikenlaista roinaa ja rompetta ja tänään löysin tälläisen puunkäkkärän.

 Samasta tonkin takakulmasta löysin myös muovipussin alta sinivuokkoja kukkimassa. Kyseinen tontin nurkka on oikea rytömaa, pitäisi ehtiä sekin jossain vaiheessa siistimään. Puut saavat lahota siellä pystyyn ja kaatua omia aikojaan ötököiden majoiksi, kunhan eivät vaan kaadu naapurin pihalle, siitä pidämme kuitenkin huolen.
 
Musta- ja punaherukka tekevät jo kovasti lehtiä ja silmuja. Pensaat ovat vanhat ja rytöiset, mutta edelleen niistä tulee marjoja omiin tarpeisiin. Tänä vuonna olen luvannut laittaa niille lannoitetta ja katetta juuristolle, uudet tuet oksille ja pitää niistä parempaa huolta.

Tämän metsikön kimppuun pitäisi käydä syksyllä ennen kuin puunkaatolupa menee vanhaksi ensi vuoden toukokuussa. Tietäisi vain, että mitä kaataa ja mitä säästää. Siinäpä tälle kesälle jälleen yksi lisäpuuha pihalle.

Tontilta löytyy myös kaivonrenkaita sieltä täältä. Tämä rengas löytyy yllä olevan harvennusta odottavan metsikön reunasta. Sitä pitää varjella ja varoa tulevien puunkaatojen ajan, suunnitelmia kyseiselle betonimöhkäleelle on jo, mutta ne saavat vielä odottaa parempaa päivää.

Nämä lasit pitäisi kerätä talteen mahdollisimman ehjinä, josko voisi vaikka käyttää vielä jossain. Taitavat olla edesmenneen kasvihuoneen laseja, pieniä tasakokoisia ruutuja kun ovat.

Ja nämä rauniot olisi tarkoitus kaivaa esiin ja kunnostaa joksikin, osaksi puutarhaa kuitenkin.

Tätä kyseistä pensasta / pikkupuuta kasvaa tontilla useammassa paikassa. Tekee alkukesästä pieniä punaisia marjoja, ihan kuin pihlajanmarjoja. Äidilläni on tälle ei niin mairitteleva nimitys, jonka taidan jättää kuitenkin julkaisematta :)

1 kommentti:

  1. Hitsi, nyt alko just kiinnostamaan se nimitys joka ei ole niin mairitteleva :D

    VastaaPoista