perjantai 1. toukokuuta 2015

Orapihlaja-aidan huolto

Aikoinaan, kun asuimme Lahdessa, jossa pienen tontin ympärillä oli vanha orapihlaja-aita, nuorensimme siten karsimalla aidan pelkiksi runkopuiksi.
Alkukesästä 2000, olisiko ollut toukokuuta, leikkasimme pensasaidan noin 1,5 metrin korkuiseksi ja jätimme pystyyn vahvimmat rungot ja sivuttaiset oksat. Aita näytti tältä kesäkuun puolessa välissä. Moni ohikulkija huokaili syvään aitaamme katsoessaan ja ihmetteli miksi olimme kaataneet vanhan paksun aidan, joka oli ollut todella hyvä näkösuoja. Aita oli noin 2,5m korkea ja varmasti saman verran leveä leveimmästä kohtaa, erittäin huonossa kunnossa.
Saman vuoden heinäkuussa aita alkoi saada vihreää ja näytti siltä, että rankka huoltotoimenpide saattoi sittenkin onnistua. Samana vuonna menimme naimisiin ja kasvatimme itse omat kukkaset häihin koristeeksi sekä hääkimppuun, siksi auringonkukkapelto valtasi pienen kasvimaamme.

Seuraavat kaksi vuotta kesät menivät aitaa hoitaessa. Sitä leikattiin useaan kertaan kesässä samalla muotoillen. Jokainen pitkäksi kasvanut verso leikattiin yli puolen välin matalaksi ja samalla muotoiltiin aitaa pysymään kapeana. Aidan sisällä kasvavat versot leikattii myös ja saatiin aita näin kasvamaan tiheämmäksi.
Lopulta, kesällä 2003 aita näytti tältä. Kuva on kesäkuun alusta. Asuimme Lahdessa vuoteen 2006 asti ja joka kesä aita leikattiin alkukesästä sekä syksyllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti