Kasvihuoneen rakentaminen alkoi tietenkin kaivamisella. Ja kaivettavaahan toki riitti, sillä pohjan koko oli noin 8 metriä pitkä ja noin 4 metriä leveä. Suunnittelimme pyytävämme tuttua traktorimiestä kaivuuapuun, mutta saimme kuulla, että hän oli myynyt kauhan pois, mutta antoi numeron josta voisimme tiedustella toista kaivajaa. Lopulta kuitenkin päädyimme kaivamaan käsipelillä. Joten lapiohommiin!
Yksi viikonloppu siinä saatiin kulumaan. Ensin pinta rikki ja nurmikko kärrättiin navetan taakse. Sen jälkeen pientä möyhennystä ja multaa pois kuopan paikalta. Mullat saimme häviämään kasvimaalle. Seuraavana oli vuorossa pohjan tasoittaminen isäni aikoinaan tekemällä jyrällä. Pohjalle viira eli suodatin kangas, jonka saimme ystävämme omakotitaloprojektin ylijäämävarastosta :). Päälle muuraushiekkaa ja jälleen jyrällä tasoittaen.
Viiran ja muuraushiekan päälle rakensimme kaukalon anturan valamista varten. Ei tainnut kummallakaan olla minkäänlaista kuvaa siitä, kuinka paljon tuohon projektiin saisimme betonia kulumaan! Ostimme mielestämme riittävästi betonia ja ei kun sekoittamaan; työkaluina vanha muovisaavi sekä vielä vanhempi porakone ja vispilä. Mahtoi olla ohikulkijoilla naurussa pitelemistä, kun yritimme saada betonin sekoitettua riittävän nopeasti, ettei edellinen, muottiin kaadettu ehtisi kuivua. No juoksuksihan siinä piti pistää!
Onneksi avasin suuni seuraavana päivänä töissä ja työkaverini kertoi, että heiltä saisimme betonimyllyn lainaksi. Luojalle kiitos! Valaisimme anturaa varmasti vielä tänä päivänäkin, mikäli porakone ei olisi sanonut sopimustaan irti jo ensimetreillä. Kun lopulta antura oli valettu ja kuivunut, poistimme muotit sen ympäriltä. Eihän sitä nyt oppikirjan mukainen antura tullut, mutta kyllä se meidän kasvihuoneeseemme kelpaisi. Sokkelin teimme pihalla muutaman vuoden lojuneista harkoista. Ja taas betonimylly tuli tarpeeseen, että saimme muurattua harkot toisiinsa kiinni. Harkojen päälle bitumikaistale ja bitumin päälle lauta, jonka päälle rupesimme runkoa pystyttämään.
Kasvihuoneen seinät on tehty vanhoista parvekkeen sisä- ja ulko-ovista, runkopuuna kakkosneloset, joihin ovet on kiinnitetty. Seinien pystyttäminen oli nopeaa ja helppoa kuin palapelin tekeminen. Kerrankin jokin sujui tässä projektissa nopeasti, helposti ja kivuttomasti. Valkopintaiset parvekkeen ovet jäivät sisäpuolelle kasvihuoneen rungossa. Ulkoseinä tuli parvekkeen ulko-ovista, joissa oli valmiiksi ruskea maali.
Ja koska kasvihuoneen tekeminen ei sujunutkaan ihan tuosta vaan viikossa, eikä edes kahdessa, piti olohuoneen viidakolle saada tilapäinen suoja, jossa ne voisivat karaistua ja jatkaa kasvamista siihen asti, kunnes kasvihuone olisi valmis ottamaan kasvit huomaansa.
Navetalta löytyi 6 kappaletta ikkunoita, joista rakensimme kahden kuormalavan päälle taimihuoneen, joka vuorattiin pakkasharsolla. Taimihuoneessa oli myös puhallin, joka piti hallan pois öisin. Lopulta taimihuone kävi kasveille pieneksi, eikä kasvihuoneen valmistuminen ollut vielä lähelläkään.
Kasvihuoneen pohjalle kärräsin sepeliä pienen pihan verran ja tasoitin sen haralla tasaiseksi, jonka jälkeen vielä jyryytimme jyrällä päältä. Istutuslaatikon keksimme tehdä vanhoista kattotiilistä, joita edelliskesänä katolta purettiin 6 tiilta kerrallaan yhteensä 2180 tiilen verran per kattolape. Tiilet ladottiin päällekäin ja vain päällimmäinen kerros muurattiin kiinni.
Kasvihuoneen lattia tehtiin vanhoista tiilistä, joita olimme isäni kanssa keränneet pinoon pihaa siivotessa ja raivatessa. Tiiliä löytyy edelleen pihalta hautautuneena ja niitä kaivan sitä mukaa ylös, kun niihin törmään. Jatko käyttö näille tiilille on vielä hieman auki, mutta tuskin ne pihalle lojumaan jää.
Kasvihuoneeseen löytyi pariovet navetan seinästä, jossa niillä ei ollut mitään käyttötarkoitusta. Vastaava pari löytyy vielä navetalta.
Lopulta en malttanut enää odottaa katon valmistumista, vaan vein kasvit sisälle kasvihuoneeseen. Kattoparruista laitoimme roikkumaan vanhoja heinäseipäitä, jotka olivat peräisin miehen mummon maatilalta ja odottaneet jatkokäyttöä varastoituna navetan taakse. Heinäseipäät roikkuvat sisalköyden varassa ja niihin kiinnitin taimet Multasormesta löytyneellä mustalla narulla, jota oli jäänyt yli edelliskesältä.
Kasvien istuttamisen jälkeen jatkoimme lattiaprojektia ja tiilien esiin kaivamista ja kasvihuoneeseen kärräämistä ja paikoilleen latomista. Saumaushiekka löytyi myös tontilta, eikä vaatinut kuin kaivamista ja suurien kivien pois heittämistä sekä kuolleiden hiirien piilottamista kirkuvalta emännältä.
Lopulta lattiaprojekti saatiin valmiiksi ja sain kantaa tavarat sisään. Oikealla näkyvä punainen pesukomuutti löytyi muuton yhteydessä kellarista ja sen vieressä näkyvä vihreä keittiön alakaapisto löytyi autotallista. Puinen suora pöytä löytyi navetalta ja oikeassa etureunassa näkyvän rottinkisen kukkapöydän sain työpaikan romuvarastosta.
Pelargonioiden takana oleva rottinkinen kukkateline löytyi ensimmäisenä kesänä talon seinää vasten nojaamasta ja on sen jälkeen toiminut monenlaisena telineenä aina remonttitarvikkeiden säilytystelineestä kukkatelinseeseen. Tällä hetkellä se nojaa yksinäisenä kasvihuoneen ulkoseinää vasten, koska unohtui sinne syksyllä, kun yritin sitä korjata. Katosta roikkuvat amppelikorit olen saanut veljeni ex-avokilta ja kettingit, joilla ne on kattoparruun kiinnitetty lötyivät navetalta seinältä roikkumasta, johon ne oli ripustettu lehmien lähdettyä.
Vanha tallilyhty löytyi navetan kätköistä ja odottaa lasien korjausta kasvihuoneessa. Tiiliä puhdistettaessa niistä löytyi erilaisia merkintöjä, tässä yhden tiilen teksti.
Ja koska maatilalla asutaan, pitää olla myös muutama kana. Nämä kanat lähtivät mukaan kesäiseltä reissulta Kasvihuoneilmiöön. Haaveissa olisi oikeita kanoja pihaa kuopsuttamaan, mutta vielä en ole kerännyt rohkeutta soittaakseni kunnanvirastoon ja kysyäkseni, voisinko kanoja ottaa. Navetalla olisi niille niin mukava huonekin, ei tarvitsisi kuin orret ja pesimäkolot sekä ovi ja ikkunasta pääsy ulos tarhaan.
Kattoprojekti kasvihuoneessa on edelleen kesken, tosin tästä kuvasta edistynyt huomattavasti, eikä pressuja enää tarvita ja kasvihuoneen sisusta pysyy kuivana vesisateellakin :) Tänä vuonna pitää kasvihuoneen päätyihin laittaa tuuletusikkunat, muurata oven viereinen seinä umpeen sekä tukkia katon ja seinän välinen rako. Lisäksi kesällä kasvihuoneeseen talon yläkerrasta, vanhemman pojan huoneesta raahattu PorinMatti odottaa itselleen hormia.
Kattoprojekti kasvihuoneessa on edelleen kesken, tosin tästä kuvasta edistynyt huomattavasti, eikä pressuja enää tarvita ja kasvihuoneen sisusta pysyy kuivana vesisateellakin :) Tänä vuonna pitää kasvihuoneen päätyihin laittaa tuuletusikkunat, muurata oven viereinen seinä umpeen sekä tukkia katon ja seinän välinen rako. Lisäksi kesällä kasvihuoneeseen talon yläkerrasta, vanhemman pojan huoneesta raahattu PorinMatti odottaa itselleen hormia.
Kasvihuone toimii talven ajan kesäkalusteiden ja tavaroiden varastona. Siellä se odottaa innokasta puutarhuriaan siivoamaan ja laittamaan uutta kesää!
Kasvihuoneen rakentamisessa käytettiin 3/4 kierrätettyä tavaraa; muuraushiekka omasta pihasta, viira ystävän taloprojektin jäämistöä, harkot oli ostettu aikoinaan akvaarion alle, parvekkeen ovet miehen äidin ja isän kerrostalon parvekeremontista, kattomateriaali kaatopaikalle joutumassa olevista parvekelaseista sekä jostain saaduista kolmikerroksisista lämpölaseista eroteltuina, lattian tiilet omasta pihasta kaivettuna, istutusaltaat tehty vanhoista kattotiilistä, kasvituet vanhoista heinäseipäistä, kalusteet löydetty navetalta tai mökin liiteristä, ovet navetalta ja tuuletusikkunat saatu jostain ilmaiseksi. Jouduimme ostamaan ainoastaan 2 uutta harkkoa, pussikaupalla betonia sekä sepelin ja kakkosneloset ja laudat, koska emme kotivarastosta löytäneet riittävän pitkiä kakkosnelosia ja lautoja. Sepeliä tuli autokuormallinen, joten sitä on vielä iso kasa odottamassa, että pääsen sen levittämään pihalle ja kasvihuoneen anturan ympärille.
No niin, ilmestyihän se puutarha blogi viimein :)
VastaaPoistaOli tuota ylimääräistä aikaa sunnuntaina, niin tuli tehtyä :)
VastaaPoistaVesirännit täytyy viel ostaa ja asentaa jotta pysyy nurkat kuivana... Sekä asentaa se vesiautomaatti kaivonkannen päälle "kiinteäksi"
VastaaPoista-kari-
Mutta onhan ihana! Kiitos tästä havainnollisesta blogimerkinnästä. Kanasista sen verran, että kuntasi maaseututoimistossa ilmoittaudut siipikarjan pitäjäksi ja se on sitten siinä, sen jälkeen voit hankkia kanoja. :) Mitään erillistä lupaa ei tarvitse olla, vesitöihin jne on tietyt ehdot ja kiinnipitoaikahan on laissa säädetty muutolintujen kulkemisen ajan loppukeväästä, mutta muuten kanahommelit on kyllä ehdottoman kanttatettavaa toimintaa! Googlaamalla löytyy paljon tietoa ja mm. Munanetti auttaa aloittelevaa kanafarmaria. T. Mimmis, joka muuten vaan poikkes googlen tuomana. :)
VastaaPoistaKiitokset Mimmis kommentista :) Tuota kana-asiaa on jo selvitetty, nyt vaan pitäisi saada emännästä sen verran aikaiseksi, että rupeaisi sitä kanalaa tekemään, mutta kun on miljoona muutakin projektia kesken ja aloittamatta, niin alkaa olla runsauden pula näistä tekemisistä. Pitäisi olla kymmenen lisä-emäntää tästä emännästä irrotettavana, että ehtisi kaiken tehdä.
VastaaPoistaIhana kasvihuone! Etsin parhaillaan ideoita koska rakennan keväällä oman kasvihuoneen vanhoista ikkunoista. Ikkunat on jo tallissa mutta sopivaa pariovea en ole vielä löytänyt. Mainitsit että teillä on vastaava pari navetalta. Onko pariovi myynnissä? Se oli juuri sellainen mitä olen pitkään etsinyt.
VastaaPoistaHei Malin!
PoistaValitettavasti ei ole myynnissä, koska ovat navetalla ovina. Oletko katsonut esimerkiksi Metsänkylän navetan sivuilta? Siellä on monesti ihania ovia myynnissä. Toki ovat aika hinnakkaitakin, ainakin ne parempi kuntoiset. Sitten ovia voisi löytyä Lundagårdin sivuilta, tori.fi sivustolta.
Tässä on yksi sivusto, jossa on listattu monia sivustoja, joissa on vanhaa tavaraa ja remonttitavaraa myynnissä:
http://www.meidanmokki.fi/artikkeli/rakentajan-ja-remontoijan-loytopaikat
Toivottavasti löydät ovet kasvihuoneeseesi!
Kiitos vastauksesta ja vinkeistä! Jatkan etsimistä, kyllä mä vielä jostain ne löydän :)
Poista//Malin
Ihana kasvihuone teillä ja mahtavasti olette löytäneet materiaalit kierrätettyinä. Itse suunnittelen juuri tänä keväänä aloitettavaa kasvihuoneprojektia. Minkä kokoinen teidän kasvihuoneenne on?
VastaaPoistaHei Kielo ja anteeksi, että on kestänyt tämä vastaaminen. Luin kyllä jo aiemmin kysymyksesi, mutta nyt vasta ehdin tulla vastaamaan.
PoistaKasvi huoneen koon pystyt laskemaan suoraan noista parvekeovista. Eli yksi ovi on noin 80 cm leveä + 10 välissä oleva kakkosnelonen sekä kulmissa olevat kakkosneloset eli pituutta kasvihuoneella on noin 7,5 metriä ja leveyttä noin 4 metriä. Neliöitä siis himpun vajaat 30.
Tällä hetkellä kasvihuoneesta on toinen kattolape ilman laseja, ne lensivät kovassa myrskyssä pois paikoiltaan. Ja toisellakin lappeella on rikkinäisiä laseja. Korvaamme tänä vuonna katon lasit valokatteella, että säästymme lasinsiruilta (vaikka onkin ns tuvalasia, on sitä ikävä kerätä ja varmasti tulee jäämään tuonne maahan sitä).
Moikka!
VastaaPoistaEksyin google-haulla tänne, kun mietin omaan kasvihuoneeseen lattiaa. Tällä hetkellä lattia on vain maalattia, jossa on jokin peitekangas. Mitä sulla on tuolla tiilien alla? Onko tiililattia osoittautunut käytössä hyväksi? Eikö roskat jää tiilien väliin..
Tiilien alla on soraa. Tiilet ladottiin suoraan soran päälle ja väliin laitettiin muuraushiekkaa. Roskat on mielestäni helppo lakaista tuosta lattiasta pois. Tiililattia imee itseensä mukavasti lämpöä, jota se luovuttaa sitten illalla, kun aurinko on jo laskenut. En vaihtaisi tuota tiililattiaa pois.
PoistaNäin muutaman vuoden jälkeen eksyin minäkin lukemaan tämän postauksen. Kiitos hyvistä vinkeistä ja selkeistä ohjeista!
VastaaPoistaMinulla olisi alkamassa samantapainen kasvihuoneprojekti, olisin kiinnostunut rakenteellisista yksityiskohdista. Minullakin on poistettuja parvekeovia varastossa ja ajattelin käyttää niitä.Voisitko ottaa yhteyttä!
VastaaPoista