tiistai 30. huhtikuuta 2013

Wappukruisinkia pihalla

Vappuaaton kunniaksi päätin hieman haravoida, siivoilla kasvihuonetta ja kierrellä pitkin pihaa katselemassa, että mitä on talvi saanut aikaiseksi.

Haravointi ei kuulu lempipuuhiini, mutta silti sitä aina niin innolla aloittaa, kunnes muistaa miksi sitä vihaa, kun ensimmäiset rakkulat ilmaantuvat kämmensyrjään. Tosin siellä jo oli valmiiksi rakkulat rivissä moottorisahan kanssa teutaroinnin jäljiltä, joten eipä paljoa olo muuttunut. Vielä kun saisin innostuksen riittämään siihen, että saisin ne lehtikasat kärrättyä kompostiin.

Kasvihuoneesta riivin viimeiset viimekseän jäljet pois ja kippasin mustissa muovisaaveissa olleet puutarhaturpeet mullan päälle lämpenemään ja hieman pintaa sekoittelin ja rikoin. Noin talikon syvyydeltä on jo sulaa multa kasvihuoneessa, eli ihan vielä ei pääse istutuspuuhiin, vaikka siellä plussan puolella lämpötilat pysyykin. Toisaalta ajattelin tänään raahata nuo tomaatintaimet kasvihuoneeseen ja tehdä niille sinne sellainen pienen taimikopin ja laittaa lämmittimen yöksi päälle, ihan kaikeksi varaksi.

Tonttia kiertäessäni ja miettiessäni keneen ottaa yhteyttä, että saisin kysyä lupaa kulottaa alapellon viime kesäiset heinät päätin käydä katselemassa miltä metsikössä näyttää. Sinivuokot siellä kukkivat upeasti auringossa. Olivat oikein innostuneet, kun saivat lisää valoa nyt, kun puita on kaadettu. Skillatkin innostuneet levittäytymään tontin reunalle yhdessä sinivuokkojen kanssa. Kunhan saan tuon metsänpohjan kuntoon ja tontin rajalta raahattua oksat ja kaadot pois, niin uskoisin tuosta tulevan keväisin kauniin sinisen kukkamaton. Aikanaan.Kesken kävelyn silmiin osui ruosteisen ämpärin pohja. Sehän piti toki käydä kaivamassa esiin. Ja sitten sieltä löytyi toinen ja viel toinen ja kas, tuolla on vielä toinenkin! Loppupelissä jäin kaivelemaan ilmeisesti talon entisten asukkaiden kaatopaikkakassaa. Hieman kyllä alkoi ärsyttämään entisaikainen tapa kipata tontinnurkkaan kaikki jäte. Siellä oli pulloja, tyhjiä ja täysiä, ehjiä ja rikkinäisiä, kasvihuoneiden ikkunalaseja rikkinäisinä, muovikanistereita, muovipusseja, polkupyörän sisäkumeja, insuliiniruiskuja (joissakin jopa neulat vielä kiinni) ja ties mitä. Kasasin roskia yhteen kasaan ja päätin hakea kaupasta jätesäkkejä, kunhan keskustaan pääsen. Ei niitä lasinpalasia ja muitakaan roskia viitsi sinne metsikköön jättää, koira kuitenkin sinne kaahailee ja varmasti itsensä niihin satuttaa tai päättää vähän maistella puoliksi lahonnutta muovikassia.
Ämpärit ja soikot sekä yhden kattilan ja jonkin muun astian keräsin tontin rajalle säilöön, niihin ajattelin istutella kesäkukkia. Tontin toisesta reunasta löysin vanhan peltisen kastelukannun, josta puuttuu kahva sekä nokka, mutta siihenkin ajattelin kesäkukkia istutella.
Vanhat kasvihuoneen perustat ovat tulleet paremmin esille, nyt kun puita on ympäriltä ja päältä kaadettu. Kasvihuoneita on ollut kaksi, tämän kyseisen kasvihuoneen perustukset ovat paremmin säilyneet, kuin toisen ja rupesinkin jo miettimään, josko tyhjentäisin tuon kompostin tuosta keskeltä, kaataisin loputkin puut perustusten ympäriltä ja sisältä ja rakentaisi tähän jotakin. Näiden kasvihuoneiden noin 30x30 kokoisia lasiruutuja tuolla metsikkön pohjassa lojuu useammassa kasassa, osa ehjänä, osa rikkinäisenä. Hieman pistää vihaksi, että ei ole laseja säilötty esimerkiksi navetalle, mutta tuskin silloin kasvihuoneita purettaessa on kenellekkään tullut mieleen, että talon joskus ostaa joku kierrätyshullu puutarhahörhö. Jotain tähänkin kohtaan joskus tulee kuitenkin nousemaan.
Yksinäinen narsissi valetanut jostakin keskelle nurmikkoa. Siinäpä saa olla ja kukkiakin rauhassa, jos ei koira laukkaa yli tai pojat keksi katkaista äidille kukkaa maljakkoon.
Tälläinen kukkija aloittelee kukintaansa. En lainkaan muista tai mistään löytänyt tietoa siitä, että mikähän mahtaa olla nimeltään. Ilmeisesti olen tämän itse istuttanut tuonne kivikkoon hiekka rinteeseen, tai voipihan se olla ollut siellä jo aiemminkin, mutta en ole vain kiinnittänyt huomiota.

Nyt kuitenkin siirryn munkkien paistoon. Oikein aurinkoiset Waput kaikille!

1 kommentti:

  1. Vanha talo ja sen piha. Kaikkea sitä voikaan löytyä. Niitä kurjia yllätyksiä mutta myös ihania aarteita.

    Tervetuloa käymään meilläkin, aloittevan puutarhurin blogissa http://piparkakkutalossa.blogspot.fi/

    VastaaPoista