keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Helatorstain viettoa

Vapaapäivä alkoi klo 5:30 herätyksellä, joka ei ollut suunniteltu. Näin minulle aina käy, kun on useampia aikaisia aamuherätyksiä peräkkäin ja koittaa ensimmäinen vapaa, hereillä ollaan hyvissä ajoin. Hetken ihmettelin tietokoneella ja sitten lähdinkin koiran kanssa lenkille kuuntelemaan lintujen aamukonserttia. Mukavassa ilmassa heräsi mieli ja keho kunnolla ja lenkin jälkeen jätin koiran sisään ja suuntasin ulo. Kello oli seitsemän. Sopiva aika aloittaa puutarhatyöt.
Ensimmäisenä kaivoin mäkimeiramin ylös kukkapenkistä, jossa se levisi liian innokkaasti tappaen alleen kaiken muun kasvuston ja siirsin sen rytömaani nurkkaan. Siellä se saa rauhassa levitä ihan niin paljon kuin haluaa.
Seuraavaksi kaivoin kultapallon toisesta kukkapenkistä ja viskelin sen juurakoita pitkin rytömaan aidan viertä. Ihana ja perinteinen kukka, mutta kasvoi täysin hallitsemattomana kukkapenkissä ja varjosti liikaa päivänliljoja. Nyt saa tuokin kasvaa rauhassa ja levitä. Hieman näyttävät juuret pullistelevan multa-hiekkakasastaan, mutta eipä ole tuo ollut koin kranttu maansa tai istutustapansa suhteen.
Kuoppa jäi jäljelle, kun kultapallon kaivoin ylös. Siinä olisi tilaa kukkasille, pitänee vierailla työkaverin pihalla lähipäivinä :)
Patjarikkokin pääsi vihdoin paikoilleen. Hieman oli jo ehtinyt kasvusto kärsiä liian pienestä muovipurkista, mutta toivottavasti tuosta innostuu, kun saa levitellä juuriaan hiekkamaassa. Istutin myös kääpiöneilikan samaan rinteeseen ketoneilikoiden viereen. Hiljalleen alkaa tuohon tontinreunustan mänty-hiekkarinteeseen tulla kasvustoa ja samalla, kun sitä raivaan, löytyy sieltä edellisen asukkaan istutuksia.
Kävin tarkistamassa köynnöskuusaman kuntoa ja huomasin ilokseni siinä olevan komeat lehdet. Hieman etäämpää löysin toisen, ilmeisesti myös kuusaman, jossa oli hieman vaaleamman vihreät lehdet, kuin istuttamassani kuusamassa. Pitänee tätä tarkistella lähemmin ja hieman karsia tuota kasvustoa tuosta juurelta.
Tälläinen hauskuus löytyi tuon kuusamaksi epäilemäni pensaan vierestä. Jossain toisaalla tonttia oli myös samanlainen kasvi. Mikälie onkaan.
Metsän reunasta löytämäni yksinäinen narsissi oli ehtinyt kukkaan. Taidan sen kuitenkin siirtää johonkin kukkapenkkiin, jossa saa kasvaa rauhassa. Narsissin lähellä kukki sinivuokot vielä ja siitä muistuikin mieleen valko- ja keltavuokkoni rytömaalla ja ryntäsin toiselle puolelle pihaa lapion kanssa.
Olin jo ehtinyt surra, että tänä vuonna ei pihassa ole ainuttakaan valko- tai keltavuokkoa, mutta niitäpä onkin ihan kunnon mättäät, olivat vain hieman hajallaan toisistaan, joten siirsin vuokkomättään lähemmäs toisiaan.
Rytömaanunikot kasvavat kovalla päivävauhdilla. Näitä on suunnitteilla istuttaa tänä vuonna lisää. Kylvin jo kaksi pussia unikkojen siemeniä pitkin rytömaata, katsotaan lähteekö niistä mikään itämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti