keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Kasvihuoneessa tapahtuu - ja vähän muuallakin

Tomaatintaimet venyvät hurjaa päivävauhtia ja tuuheutuvat ja tukevoituvat. Ensimmäiset kukkanuput ovat jo kohta valmiina aukeamaan ja varkaita olen poistellut minkä ehtinyt varoen pensastomaatteja kurittamasta. Huomenna olisi tarkoitus hakea Agrimarketista puutarhaturvetta ja sekoittaa sitä tuonne kasvualustaan ja saada tomaatit istutettua omille paikoilleen. Alkavat takarivissä olevat kärsiä siitä, että ovat etummaisten varjossa.
Daliat pääsivät kasvihuoneeseen odottamaan ulos istuttamista. Olivat venyneet jo huimaan 15 cm pituuteen olohuoneen ikkunalla ja kurkuntaimet ottivat niistä tukea ja yrittivät kietoa itsensä dalioiden varsiin. Oli siis aika pelastaa daliat ja viedä ne kasvihuoneeseen. Jätin ne ilman harsoja, jos kuukahtavat, niin käyn äidin daliakasvattamossa verottamassa muutaman taimen.
Kesäkurpitsan siemenet piilotin multaan hieman ennen vappua ja nyt ne kasvavat kovalla innolla pienessä muoviastiassaan. Saavat vielä hetken tuossa potissa kasvaa ja sitten istutan ne isompiin purkkeihin odottamaan kompostiin pääsyä. Kompostissa onkin jo painumassa viimevuotiset heinät, istutuskuoppien mullat vain puuttuvat.
Kesäkukkia ja muutaman perennankin kylvin ihan vaan kokeeksi, että miten itävät kasvihuoneessa, jossa ei ole lämmitystä. Hyvin näyttivät itävän. Oikein naurattaa tuo etualan sormustinkukkamatto :)  Josko sen vaan lohkoisi pienempiin palasiin ja istuttelisi rytömaalle ja toteaisi, että kuha hänes o! Vielä saavat hetken odottaa ulos pääsyä, mutta enköhän jo ensi viikolla ole malttamaton ja pääsevät taimet isompaan multaan. Isäntä ihmetteli keltaisia kylttejä lukiessaan, että onpas erinäköisiä tomaatteja ja chilejä, kuin mitä nuo isot taimet ovat. Kierrätys kunniaan, enkä jaksanut etsiä pyyhekumia talosta, että olisin saanut laput puhtaiksi viime vuoden teksteistä.
Äitini tietää, että rakasta pelargonioita ja osti minulle Plantagenista kaksi kaunista vaaleanpunaista pelargonia. Vielä en ole raaskinut ulos ruukkua viedä, saavat nauttia auringosta kasvihuoneen istutuslaatikon kattotiilimuurilla.
Viime kesäisiä pelargoneja kasvihuoneen pesukomuutin päällä vahvistumassa ja näköjään jo kukkimassakin. Kunhan vain ehdin, niin istutan ne isompiin ruukkuihin ja parempiin multiin.
Pihapiiri-tapahtumasta ostamani pelargonit ovat jo nupuilla ja odotan kovasti niiden kukkimista. Nämä tarvinnee istuttaa isompiin astioihin myöhemmin kesällä, kasvakoot ja vahvistukoot vielä hetken nykyisissä astioissaan.
Kasvihuoneen taimien valtaisan kasvuvauhdin lisäksi myös pihalla kasvaa kohisten. Viime vuonna äitini naapurilta saamani kevätesikot ovat innostuneet kukkimaan. Hieman jäivät mataliksi tuohon kattotiilireunukseen nähden, juurelle kaipaisivat siis hieman lisää multaa. Muutoinkin kyseinen kukkapenkki kaipaa kovasti uudistamista, vaikka onkin iältään vielä nuori. Kukkaset hakevat paikkaansa ja siirtyilevät varmasti penkissä vielä moneen kertaan. Lisää multaa nyt ainakin ja rikkaruohoja vähemmälle näin ensialkuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti