tiistai 12. toukokuuta 2015

Loman toinen ja kolmas puutarhatyö

Eilen kaivoin pensasmustikat metsänrajasta, jonne ne valeeseen istutin jo useampi vuosi sitten odottamaan pääsyä tähän penkkiin. Olivat kasvaneet reiluiksi pensaiksi ja juuret olivat oikein näyttävät. Saavat nyt oleskella kasvihuoneen edessä, jos vaikka tuottaisivat jatkossa hieman paremmin myös satoa. Penkkiin pitää lisätä vielä rodomultaa sekä ostaa kaksi pensasta lisää.

Eilen kaivelin iltapäivällä tästä penkistä kaikki liljat, illakot, palavat rakkaudet ja kultapiiskut ylös. Kultapiiskut pääsivät "rytömaahan" kasvamaan ja leviämään rauhassa, loput sijoitan toiseen penkkiin. Tämän penkin kohtalo pitää vielä päättää, mitä siihen oikeastaan voisi laitta. Ruusuja olen ajatellut, niitä ei pihassa juhannusruusun lisäksi ole kuin kaksi ihmeellistä risukkoa, joiden alkuperää tai nimeä en edes tiedä. Toisen epäilen olevan jonkin kurtturuusu, toinen saattaa olla samaa lajia, tai sitten jokin ihan muu.

Tästä penkistä olen tänään kaivanut ylös kaiken mitä siellä vielä kasvaa. Olen ihmetellyt, miten ovat hävinneet yksitellen särkyneet sydämet, punapäivänkakkarat, muutama kevätesikko, akileijat, ukonhatut ja kevätvuohenjuuri. Muutaman lapion iskun jälkeen alkoi selvitä. Penkkiä perustaessa ostin sekä pussimultaa että irtomultaa. Irtomulta oli ilmeisesti savipitoisempaa kuin luulin ja se oli junttaantunut puoleen penkistä niin tiukkaan, että haju oli aivan kamala. Viime keväänä penkkin lisätty pussimulta oli ilmeisesti estänyt ilman kiertämisen mullassa, vaikka pintaa sekoittelinkin, mutta en tarpeeksi syvältä. Nyt vain toivon, että sain pelastettua edes osan penkkiin istuttamistani perennoista, joita pihalta löydettiin kun tänne muutettiin. Esimerkiksi elinvoimainen Mooseksen palavapensas näytti kadonneen juuriaan myöden. Ehkä pienen palasen siitä löysin, mutta toivottavasti se jaksaa myös kasvaa.

Tämä penkki saa täytteekseen uutta multaa ja pussissa monta vuotta ollutta maatunutta hevonpeetä. Multaa täytyy ostaa lisääkin, sillä poistamme penkin ympärillä olevat kattotiilet ja korvaamme ne luonnokivillä. Penkki myös laajenee, joten kivikkoisen kumpareen perkaaminen saattaa olla myös loppuviikon agenda.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti