perjantai 1. toukokuuta 2015

Omenapuiden kukkia

Löysin vanhoja valokuvia, jotka ovat cd-levyllä ja niitä selaillessa löysin vanhan kotimme ikivanhan omenapuun kuvia. Omenapuut tuolla tontilla olivat varmasti yhtä vanhoja kuin talo itsekin, -45 tai jotakin istutettuja. Ne olivat käppyräisiä, suuria ja yllättivät 2003 aivan mahtavalla kukkaloistolla.
Omenapuita oli yhteensä neljä. Kaksi niistä oli etupihalla ja antoivat kauniin näkösuojan tielle. Yksi puu oli talon takana, Antonovka joka tuotti eräänä vuonna niin suuren sadon, että sen oksat painuivat maahan ja omeat oli kätevä poimia käsin eikä puuhu jäänyt yhtään omenaa. Mehua saimme kymmeniä pulloja ja niitä riitti vielä annettavaksi tuttaville. Talon päädyssä ollut puu, Åkero, varjosti keittiötä ja sen alla oli meidän vanha, isännän mummolta perinnöksi saatu pihakeinu. Keinussa kun istui kukkimisen aikaan, olisi tarvinnut kuulosuojaimet, niin kova oli meteli möttiäisistä, jotka surrasivat kukasta kukkaan.
Kuvassa oleva puu on muistaakseni punakaneli. Puu teki pieniä, mutta todella makeita omenoita ja omenat olivat puhtaita ja ruvettomia. Omenapuun oksat ulottuivat pensasaidan yli tielle ja omenien kypsyessa moni ohikulkija nappasi puusta omenan matkaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti